А1g-мода в Hg-1201 як індикатор N→S переходу - Dovhyj, Ya. (Publishing house "Academperiodika", 2022)
На основі аналізу структури і температурних змін фононних спектрів HgBa2CuO4+y (Hg-1201) вперше визначено константуелектрон-фононної взаємодії g і показано, що Hg-ВТНП є надпровідниками з сильним зв'язком. У фононному спектріHgBa2CuO4+y виявлено ділянку частот поблизу 60,4 меВ, що має ознаки "м'якої моди". Основний парціальний внесок у функцію густини фононних станів у даній ділянці спектра дають коливання атомів О(2).