Реверсивне фотоперестроювання частоти лазерної генерації в домішковому холестеричному рідкому кристалі - Ilchishin, I.P.; Lysetskiy, L.M.; Mykytiuk, T.V.; Serbina, M.I. (Publishing house "Academperiodika", 2022)
Реалізовано новий метод фотоперестроювання частоти генерації домішкових холестеричних рідких кристалів (ХРК), утворених на основі сумішей азокси-нематика ЖК-440 і похідних холестерину, шляхом зміни їх кроку спіралі при опроміненні світлом різної довжини хвилі. Встановлено, що для більшості генеруючих барвників у таких матеріалах різко падає квантовий вихід флуоресценції при вагових концентраціях 0,3–0,5%, що перешкоджає отриманню в них лазерної генерації. Віднайдено барвник пірометенового класу, в якого при вищенаведених концентраціях квантовий вихід флуоресценції становить більше 50%. Отримано лазерну генерацію в ХРК на основі азокси-нематика ЖК-440 і реалізовано реверсивне фотоперестроювання на 30 нм в короткохвильовий бік і на 20 нм – у довгохвильовий.