Максимізація селективності ольфакторного рецепторного нейрона в підпороговому режимі - Vidybida, A.K. (Publishing house "Academperiodika", 2023)
Ранiше було вiдомо, що представлення запахiв ольфакторному рецепторному нейрону (ОРН) в пiдпороговiй концентрацiї, тобто коли середнє значення кiлькостi його зв’язаних рецепторних бiлкiв (РБ) недостатнє для генерацiї спайкiв, але така генерацiя все ж можлива завдяки флуктуацiям навколо середнього, селективнiсть ОРН може бути вищою, нiж при вищих концентрацiях i, зокрема, вищою, нiж у його РБ. У цiй роботi для спрощеної моделi ОРН знайдено значення оптимальної концентрацiї для забезпечення найвищої селективностi i виведено залежнiсть найвищої селективностi вiд повної кiлькостi N РБ в ОРН i їх порогового значення N0. Ефект покращення селективностi в пiдпороговому режимi проявляється найкраще, коли N0 близьке до одиницi, або до N. Також вiн краще проявляється для бiльших N.