EXPERIMENTAL RESEARCH OF CENTRIFUGAl REGULATORS FOR WIND TURBINE - Holovko, V.; Kokhanevych, V.; Shykhaylov, M. (Institute of Renewable Energy National Academy of Sciences of Ukraine, 2018)
Широке впровадження вітроустановок малої потужності ставить ряд вимог до їхніх конструкцій. Враховуючи те, що ці установки працюють у безпосередній близькості до житлових приміщень, на перший план виходять безпека та надійність, які прямо залежать від наявних систем регулювання обертів та потужності. Системи регулювання з використанням відцентрових регуляторів забезпечують достатню надійність та є відносно нескладними за своєю конструкцією. Подальше удосконалення регуляторів такого типу потребує як теоретичних досліджень, так і їхніх експериментальних підтверджень. Для досліджень різних типів регуляторів роторів вітроустановок в Інституті відновлюваної енергетики НАН України був розроблений і виготовлений стенд та експериментальний ротор з відцентровим регулятором і запропонована методика проведення досліджень. В ході проведення досліджень, були отриманні експериментальні статичні характеристики ротора вітроустановки з відцентровим регулятором при флюгерному та антифлюгерному регулюванні при зміні: моменту навантаження на роторі; величини початкового натяжіння пружини регулювання; моменту інерції відцентрових тягарців; кута встановлення відцентрових тягарців та визначені відхилення обертів ротора при зовнішніх збуреннях, а саме, під час раптового збільшення та зменшення навантаження на ротор та під час раптової зміни швидкості вітру. Аналіз експериментальних статичних характеристик ротора підтвердив теоретичне припущення, що закладене в основу математичної моделі про незначний вплив тертя на роботу відцентрового регулятора. При співставленні теоретично розрахованої та експериментальної статичних характеристик при флюгерному регулюванні відносне відхилення складає 1,27%, при антифлюгерному регулюванні відповідно складає 1,29%. Відхилення обертів ротора при зовнішніх збуреннях і співставлення з відповідними статичними характеристиками показало, що відхилення обертів не виходять за межі статичних характеристик. При цьому коефіцієнти діаграми Вишнеградського, що розраховані з параметрами та характеристиками експериментального ротора та відцентрового регулятора, показали, що в системі регулювання має спостерігатися аперіодичний перехідний процес.