NODAL LOAD MODELS IN THE PROBLEMS OF EVALUATING AND FORECASTING THE RISK OF EMERGENCY SITUATIONS IN ELECTRICAL ENERGY SYSTEMS - Bardyk, E. I.; Koval, Y. S. (Institute of Renewable Energy National Academy of Sciences of Ukraine, 2022)
Для задач аналізу ризику виникнення аварійних ситуацій в ЕЕС у разі відмов електрообладнання створено програмний модуль обробки ретроспективної й оперативної інформації щодо величин вузлового навантаження. Запропоновано підхід щодо трансформації статистичних розподілів імовірності в нечіткі інтервали , що дає можливість використовувати отримані залежності з різною формою представлення вихідної інформації при ймовірнісно-статистичному моделюванні режимів ЕЕС. Побудована математична модель прогнозування вузлового навантаження на основі МГУА-подібних нейронних мереж. Проведено розрахунки й порівняльний аналіз результатів прогнозування вузлового навантаження підсистеми «НЕК УКРЕНЕРГО» на інтервалі одна година на основі методів ARIMA, ARMAX та МГВА – нейронних мереж.